lördag 27 mars 2010

SurdegsbrödÄntligen har jag provat att baka surdegsbröd. Jag fick en surdeg av min mamma och gjorde sedan ett helt gäng små surdegar som nu ligger i frysenoch väntar på att bakas. En av degarna bakade jag knubbiga surdegslimpor på. Resultatet var lite platt, men ojojoj så gott!! Jag är otroligt sugen på att testa fler sorters surdegsbröd, men det får bli en annan dag. Här kommer receptet:

Surdegen
Dag 1
1 dl vatten, ca 40 grader varmt
1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och mjöl i en stor rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. När dygnen har gått skall degen lukta syrligt!

Dag 4
Tillsätt nu:
1 l vatten, ca 40 grader varmt
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5
Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in nio och baka på den tionde.

Degen kan förvaras:
I frys ca 1 år
I kylskåp ca 5 dygn

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak (helst kvällen innan), så att den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av. Tillsägg varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i ett dygn. Tillsätt ca 1½ dl surdeg/degvätska i dina matbrödsrecept, så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.Knubbiga Surdegslimpor
(4 stycken)
13 dl ljummet vatten, 37 grader
1½ dl surdeg
25 g smör
25 g jäst
1½ msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin
1,3 l grovt rågmjöl
2 l vetemjöl

Häll vattnet i en degbunke (stor). Blanda ned alla ingredienser men spar 1 dl vetemjöl till utbakningen. 2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig.Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla fyra limpor i en smord långpanna, en i varje hörn. Pensla med vatten och strö över rågmjöl. Låt limporna jäsa övertäckta med bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

1 kommentar:

  1. det ser jatte bra ut, duktigt!!
    Nu nar varmen kommer sa maste jag prova att starta en surdeg, har provat flera ganger men utan att lyckas:)
    Onskar en Glad Pask!

    SvaraRadera