fredag 15 maj 2009

Världens bästa paj



Vi är ju som sagt barndomskompisar och ett av de recept som vi använt mest under åren är det pajrecept vi fick i vår mattebok när vi gick på mellanstadiet. Tanken var att man skulle lära sig omvandla dl till msk, tsk till msk och så vidare. Jag har alltid varit för lat för att göra någon direkt omvandling och nu tycker jag att det finns en charm i att stå och skeda upp matsked efter matsked med socker. Det är inte bara världens bästa hallon- och blåbärspaj (som på bilderna) utan också världens bästa rabarberpaj och äpplepaj. Ett stort plus är att degen är väldigt god också. Här kommer receptet utan omvandling och för två personer- precis som det var i matteboken för tjugo år sedan:

1,5 dl vetemjöl
5 msk socker
3 krm bakpulver
75 g margarin
fyllning, t.ex. äpplen, blåbär, rabarber

Blanda de torra ingredienserna. Smält margarin och rör i. Tryck ut halva degen i botten på en pajform. Lägg i fyllningen och smula över resten av degen. Grädda ca 20 minuter i ugn 225 grader.

9 kommentarer:

  1. Nu längtar jag efter årets första rabarberpaj. Men än så är det långt kvar till skörd.

    SvaraRadera
  2. gott med paj :) dina nära och kära måste bli bortskämd med allt gott ;) ha en fortsatt underbar dag! :) kram

    SvaraRadera
  3. Vilket roligt minne du har till pajen! Ja, smulpaj är smarrigt värre!

    SvaraRadera
  4. SV: Ja det är jätte mysigt med egen odling, trots att vi bara har en liten balkong så funkar det ju. Men man får göra det lilla som det går :D
    Svamp mackan var hur god som helst! Längtar tills man åker iväg till landet och plocker sin egen svamp ute i skogen. Varm kantarell macka är det godaste som finns! :D

    SvaraRadera
  5. Det är alltid gott med paj, en rolig liten historia till receptet också!

    SvaraRadera
  6. åhh va gott med paj, blev sugen nu på att baka paj, va duktig du är på att baka!!!

    Och samma här Karin längtar också efter rabarberna,i trädgården har de kommit fram men de är inte fullt mogna än....

    SvaraRadera
  7. Så underbart gott med rabarberpaj och speciellt den första. Nu har jag då äntligen kommit till skott och bakat en härlig kaka med både rabarber och maräng.

    Ha en fortsatt bra helg/ Mimmi

    SvaraRadera
  8. Ååååh vad jag skulle vilja lära mig baka pajer. Jag är snart 12 år och skulle vilja öppna en litenpajcafe eller nått sånt...
    Men inga verka tro att det skulle hända...

    SvaraRadera