tisdag 22 september 2009

Bondkakor


Småkakor är ju kanongott. Små- så man kan äta flera, ofta krispiga- så att det knastrar gott när det äter dem, och det blir många av varje sats. En supergod småkaka är ju bondkakan. Den är en riktig klassiker som förtjänar att hyllas. Jag vill verkligen slå ett slag för bondkakan- inte bara den köpta utan den enkla och goda hemgjorda kakan. Här kommer receptet:

5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 gr grovhackad mandel
200 gr smör

Mät upp mjölet i en bunke, tillsätt övriga ingredienser och blanda snabbt ihop allt till en smidig deg - går utmärkt att använda matberedaren här! forma degen till 2 rullar ca 4-5 cm i diameter. Låt vila i kyl i några timmar tills de är hårda. skär i 1/2 cm tjocka skivor och grädda mitt i ugnen tills kakorna fått vacker färg, ca 5-7 minuter.

5 kommentarer:

 1. Tack snälla:)!

  Ja, visst är det en härlid idé!

  Bondkakor är min favorit när det kommer till småkakor. En riktig barndomsfavorit!

  SvaraRadera
 2. själv har jag aldrig riktigt förstått tjusningen med bondkakor faktiskt, fast det är klart att jämt när det bjuds bondkakor så brukar det vara på kalas och sånt när det finns massa grejer med choklad som jag hellre vill ha ;) men småkakor överlag är ju toppen, speciellt mördegskakor har jag blivit barnsligt förtjust i på sistone.

  SvaraRadera
 3. Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på nån dag här. Kram!

  SvaraRadera
 4. Småkakor går ju alltid hem och bondkakor är ju så goda!

  SvaraRadera