tisdag 27 oktober 2009

Nötmakroner


Gulliga Maria som har den härliga bloggen Marias kakburk gjorde för några veckor sedan de här kakorna som såg helt underbart goda ut. Jag bestämde mig för att testa dem och även om mina inte blev i närheten så fina som Marias så var de tokgoda! Mina kakor blev lite platta och jag undrar om det beror på att jag hade lite mycket äggvita. Det är en bra anledning att prova dem igen för att se om det går bättre. Jag tycker absolut att du ska prova dem- de är supersmarriga! Här kommer receptet:

Nötkakor (25- 30 dubbla)
200 g hasselnötter
5 dl florsocker
1 dl äggvita (ca 3 st äggvitor) spara 1 gula!

Mal nötterna, blanda ihop med florsockret, vispa äggvitorna hårt och rör ihop allt. Mjöla pappersklädda plåtar lätt och klicka ut smeten till rundlar ungefär lika stora som enkronor. Grädda på 150 grader i ca 15 minuter.

Kräm 1
1 dl starkt kaffe
ca 1 msk mjöl
1 äggula

Lägg allt i en kastrull och värm på svag värme under konstant rörning tills krämen tjocknar. Låt den svalna.

Kräm 2
125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljocker

Blanda samman ingredienserna i en matberedare eller med elvisp. Blanda ner kräm 1 och rör ihop till en jämn kräm. Bred krämen på den platta sidan av nötkakorna och lägg ihop dem två och två.

6 kommentarer:

  1. Jag har fortfarande inte provat att baka makroner, tänker att de ska påminna mycket om biskvier och jag älskar ju biskvier! Dina får emj att dreggla så :)

    SvaraRadera
  2. Åh, dom ser ut som riktiga läckerbitar, själv hör jag till skaran som ännu inte testat några såna här godbitar, men jag är bra nyfiken.

    SvaraRadera
  3. Tack snälla för de fina orden:) Va roligt att du tyckte om dem:)!

    Ja, chokladen får du köpa, gillar man julens smaker gillar man den!

    Ha det så fint, kram!

    SvaraRadera
  4. Är det en form av macarones? Åt dom var och varannan dag när jag bodde i Paris. Måste hitta ett bra recept så att jag kan laga dom själv! :)
    /Ia

    SvaraRadera
  5. Här kan du se min variant på dessa (på min gamla blogg), med mandel i istället för hasselnötter: http://iannasliv.blogg.se/2009/october/dubbelt-sa-goda.html#comment Dessa har min mamma gjort sen vi var små o är jättegoda om du vill prova... Kolla gärna in min nya blogg om du vill!!! Mvh Anna! ps. jag tyckte dina macarones såg jättefina ut! ds.

    SvaraRadera