tisdag 13 oktober 2009

Pinocchiotårta


När jag var barn var det här min favorittårta. Fast då hette den inte pinocchiotårta utan mammas marängtårta. Mamma brukade fylla den med grädde och ananas, men jag föredrar nog grädde och hallon. Jag tror att de flesta har ätit den här tårtan och gillat den. Om du mot alla odds inte gjort det- prova det här recepet! Supergott! Här kommer det:

Tårtbotten:

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:

5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde
½ l färska bär, sylt eller ananas

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten och blanda sedan i mjölken. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med smort smörpapper.
Häll i sockerkakssmeten och bred ut jämnt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sen ner sockret och vispa detta några minuter. Bred marängsmeten ovanpå tårtbotten och strö över en påse mandel spån. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter, tills marängen har fått färg och smeten blivit torr. Låt kakan kallna. Dela den mitt itu. Täck den ena halvan med vispad grädde och strö över hallon, sylt eller ananas. Lägg den andra halvan ovanpå.

14 kommentarer:

  1. Åh en så god och barnvänlig tårta! Lite somrig nästan tycker jag. Jag älskar den!

    SvaraRadera
  2. Tack, va roligt att du tyckte om dem:)

    Jag tror att jag hade något mindre äggvita än vad det skulle vara och att de inte sjönk ut tillräckligt. Men, huvudsaken är att de smakade bra:)

    SvaraRadera
  3. Den där tårtan önskar vi oss alltid av mamma vid födelsedagar, den är så underbart god! =)

    SvaraRadera
  4. Jag älskar den här tårtan!! Så god!! Tack för påminnelsen och ert recept verkar superb!

    SvaraRadera
  5. Den är supergod! Vi brukar ha banan och blåbär som fyllning. Mums!

    SvaraRadera
  6. Ja min mamma gjorde den alltid då jag var liten med, och jag kallade den också just mammas marängtårta hihi enkelt och bra namn ;) .
    Mamma fyllde sin bara med sötad vispgrädde och det är helt underbart gott, smält choklad skulle jag vilja i den med mmm :)

    SvaraRadera
  7. hej !
    Då jag verkligen brinner för att bidra till cancerforskningen så har jag nu startat en insamling till Rosa Bandet på min blogg och undrar om du kanske är intresserad av att bidra ?

    Allt du behöver göra är att
    SMS:a BESEGRA 1885 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen.

    Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym.

    Exempel: BESEGRA 1885 Moonzanna

    Det skulle betyda mycket för mig och för forskningen.
    Tack på förhand !
    Kram Sanna

    SvaraRadera
  8. Denna tårtan är verkligen en av de godaste!!
    Vi brukar ha hackade hasselnötter istället för mandel.....och precis som du så föredrar jag hallon som fyllning!

    SvaraRadera
  9. åhå, seriöst! Pinocchiotårta är nog det absolut godaste jag har ätit. Den har precis allting en tårta kan tänkas behöva :)

    SvaraRadera
  10. Åh! Den tårtan gjorde alltid min farmor.
    Ska testa detta receptet också någon gång.

    SvaraRadera
  11. Min mormor brukar göra den här tårtan, riktigt god! Hon använder rödvinbär när det är säsong för det... mycket gott!!

    SvaraRadera
  12. Åååh, äntligen hittar jag receptet på denna! Kan tipsa om att röda vinbär är så vansinnigt gott till.

    SvaraRadera
  13. Tack för tipset på en god tårta! Hur många personer räcker den till?
    /Anna

    SvaraRadera