fredag 17 september 2010

Kaka med röda vinbärI min trädgård har jag tyvärr inte mängder med rabarber eller äpplen som är så gott att baka med - det ska åtgärdas tids nog. Något som det finns mängder av nu däremot är röda vinbär så jag är ständigt på jakt efter kakrecept där jag kan använda mina bär. Eftersom det inte är helt lätt att hitta blev jag glad när jag i min nyköpta långpannekak-bok hittade ett recept på lättgjorda bärrutor. Väldigt goda var de också. Här är receptet:

200 gr smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 - 3/4 l (250-400 gr) färska eller frysta bär
50 gr mandelspån

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper. Fördela bären över kakan och strö över mandelspån - jag hade slut på mandelspån och strödde istället över kokos, det blev också smaskigt. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna övertäckt och skär i rutor. Om du inte orkar äta allt själv - ta med till jobbet och gör kollegorna glada!

5 kommentarer:

 1. Ser gott ut, vinbär är himla mumsigt i muka kakor

  SvaraRadera
 2. Vinbär är jättegott att ha i kakor. Så synd att vi inte har vinbärsbuskar. Tänk om det fanns smakdator, då hade jag gärna smakat en bit av dina kakor.

  SvaraRadera
 3. ser jättevackert och gott ut! själv har jag jättedålig fantasi vad gäller röda vinbär. när jag växte upp, hade vi många sådana buskar i trädgården, och jag och min syster brukade mest ta ett gäng bär i en mugg och mosa med socker och äta direkt, vet dock att det brukar funka bra i typ trifle och annat med vaniljsås i om du vill prova mer :-)

  SvaraRadera
 4. Åh dem ser verkligen jättegoda ut. Saknar mina gamla vinbärsbuskar som jag numera flyttat ifrån...

  SvaraRadera
 5. Receptet var enkelt och kakorna blev många och goda, tack för tipset!

  SvaraRadera