lördag 30 oktober 2010

Ost ost ost...Vi är med i en tävling som Göteborgs kex anordnar där man ska hitta på alternativ till den vanliga ädelosten och fikonmarmeladen. Bakmammorna älskar ost och kex eftersom vi gillar hela grejen med att sitta och mysa och plocka i sig lite gott, helst med lite vin till. Vi tog oss därför an denna utmaning med glädje och här är vårt första tävlingsbidrag. Det kanske inte riktigt ser ut som traditionellt kex, ost och marmelad men det kan man nog säga att det är. Kexet är Små Digestivekex, osten är Naturens skafferis ekologiska getost och marmeladen är en choklad och hallonmarmelad - fullkomligt traditionellt. Det är dock förpackat som:

Fryst getostpuck

Getostsmet:
2 ägg, delade i gulor och vitor
1 dl strösocker
66 g färskost
2/3 burk kesella
1/2 tsk vaniljsocker
ca 200 g getost

Vispa äggulor och socker poröst och blanda ner färskost, kesella, vaniljsocker och getost. I en annan skål, vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitorna i ostsmeten.

Lägg 1 litet digestivekex i botten på en muffinsform ( jag använde en silikonmuffinsform). Häll på ca 2-3 cm smet och ställ in i frysen några timmar tills den är hård och glassliknande. Det blir ca 12-15 muffins.

Innan servering, koka ihop choklad och hallonmarmeladen:
100 g frysta hallon
1 dl muscovadosocker
25 g hackad mörk choklad

Koka ihop hallon och socker i ca 10 minuter. Ta av kastrullen av värmen och rör ner chokladen. Låt svalna.

Ta ut getostpuckarna ca 20 minuter innan servering. Medan pucken är hård, bred på marmeladen och ta ur pucken ur formen. Servera när pucken har mjuknat.
Vill du läsa mer om ost och kex kan du gå in på www.ostochkex.se för tips och recept.

3 kommentarer:

  1. Getost har jag aldrig ätit, men det ser himla gott ut, spännande tävling, skall bli kul att få se fler tävlingsbidrag

    SvaraRadera
  2. Oj, vad kreativt! Ett bidrag värt att vinna!

    SvaraRadera