torsdag 6 januari 2011

Chokladfondant


Eftersom jag är helt inne på goda efterrätter nu provade jag att göra en chokladfondant. När det kommer till efterrätter med choklad brukar jag alltid göra professorns hemlighet eftersom den är så himla god, men i helgen ville jag prova något annat. Jag rörde ihop i stort sett samma ingredienser men gräddade lite annorlunda. Jag ville också ha en liten twist på fondanten och rörde ner krossad marianne i smeten, urgott! Fondanten blev minst sagt inte så lyckad på bild eftersom vi inte orkade låta den svalna något utan bara hällde ur den, men vad tusan gör det. Den smakade toppen och jag förstår varför den är så vanligt förekommande i halv åtta hos mig. Professorns hemlighet är dock snäppet bättre, men det var kul med variation. Här kommer receptet:

75 gram smör
100 gram mörk choklad, 70%
2 st ägg
4 msk strösocker
några mariannegodisar, krossade

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra formar eller aluminiumformar med smält smör eller flytande margarin. Lägg smöret i en kastrull och bryt i chokladen. Smält på svag värme under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i chokladblandningen och de krossade godisarna. Häll smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter. Låt svalna lite innan servering.

3 kommentarer:

  1. Chokladfondat är verkligen gott så jag förstår också att den desserten är poppis! :-)

    Håller med det ser inte så jättegott ut på bild men som sagt det är ju smaken som räknas!

    SvaraRadera
  2. Så gott det låter, har aldrig ätit chokladfondant, får nog bli ändring på det :-), måste skaffa mig små formar först

    SvaraRadera
  3. Ååh så gott det låter! Spännande med marianne, kan tänka mig att det var supergott!

    SvaraRadera