måndag 1 juni 2009

Nötklickar



Nötklickar är en härlig gammal klassiker bland småkakorna och både min och min mammas favoritkaka. Det meckiga med dem är mandelkvarnen, men det går att använda matberedare också för att finfördela mandeln. Det blir dock mycket godare och luftigare om du kan lägga vantarna på en sådan här gammal goding som min madelkvarn. Här kommer receptet:

200 gr hasselnötter
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Mal nötter i mandelkvarn och häll dem i bunke.



Tillsätt socker, potatismjöl och ägg och rör ihop. Lägg teskedsstora klickar på plåtar och tryck ner en nöt alternativt en liten bit choklad.



Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 8 minuter. Kakorna är godast färska och går bra att frysa.

14 kommentarer:

  1. Tack för besöket på min blogg. Så mycket gott det finns här! Älskar att fika och bakar när jag får tid. Hit kommer jag återkomma.

    SvaraRadera
  2. Har du ingen hushållsassistens att mala på. En lite plastpåse över själva kvarnen och alla mandel hålls på plats. Jag tror att det är fettet i mandeln som slås sönder i matberedaren. =)

    SvaraRadera
  3. Javisst är dom kakorna goda!!!
    Tyvärr lite bortglömda...precis som kokostoppar.
    En sådan där mandelkvarn önskade jag mig förra året i födelsedagspresent och fick faktiskt en! Trodde inte dom fanns längre. Använde min senast när jag gjorde bottnarna till citronbiskvier.Superbra!
    Men nu får jag ju göra såna här också!

    Ha en bra dag!/Åsa.

    SvaraRadera
  4. Småkakor i alla varianter och former är ju så goda.

    Ha en bra dag i solen!

    SvaraRadera
  5. Åh vad goda dom ser ut :) Ja den blev lyckad tyckte jag med :) Ha en riktigt fin kväll
    Kram Lena

    SvaraRadera
  6. DE här brukar jag baka till jul, att ha choklad ist för nöt va ett himla bra tips, tack:)!

    SvaraRadera
  7. åh, dessa kakor är barndom :)
    ha en finfin fortsättning på dagen och veckan :) kram

    SvaraRadera
  8. Åh så gott! Och helt rätt, nötkakor kräver sin mandelkvarn för att det verkligen ska bli goda!

    SvaraRadera
  9. Kul att du kikade in hos mig ;-)

    Nötklickar är faktiskt mina favoritkakor!
    Mmm älskar dom!
    Men har faktiskt aldrig testat med en liten chokladbit istället för en nöt!
    Chokladälskare som jag är kan jag ju garentera att det blir så nästa gång ;-)

    Ha en bra kväll!
    Kram Therése

    SvaraRadera
  10. Jag håller med om att det är lite jox med att använda kvarnen, men det är lite mysigt också! Det känns lite gammaldags på ett positivt sätt:)

    SvaraRadera
  11. Jag älskar ju nötkakor!! Tyvärr gillar inte min pojkvän nötter alls så det blir alltför sällan att jag bakar med nötter.

    SvaraRadera
  12. Åh, det här har jag inte ätit sen farmors härliga bak-tider! Va glad jag blev när jag såg detta... måste absolut testas snarast!

    SvaraRadera
  13. Vi har fått stränga förmaningar från vår mamma att bara använda kvarnen när jag ska göra nötkakor - inte matberedaren! Och man ska alltid lyssna på sin mamma ;-)

    Vilken trevlig blogg ni har!

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Håller på med dessa nu, men tror att jag gjort ett misstag. När det står rör, ska man bara röra ihop lite lätt med en slickepott eller så då? För jag plockade fram vispen och började vispa. De blev inga "klickar" i alla fall:P

    Kram Sandra

    SvaraRadera