tisdag 4 augusti 2009

Farmors kaka

Under semestern blev det även tid att baka hemma hos farmor. Hon lät lilltjejen få en egen liten deg och de hade jättekul när de bakade de här supergoda brödkakorna. Min man som växt upp med det här kakorna älskar att äta dem varma fyllda med sirap, men det är lite för sliskigt för mig. Jag har försökt baka dem själv och även om de blir goda blir det det inte lika bra som när farmor gör dem. Men jag antar att det bara är öva och öva som gäller. Här kommer receptet på brödkakorna. Det är lite diffust, men man får pröva sig fram.

75 g jäst
1 dl sirap
Lös upp jästen i sirapen.
75-100 g margarin
7,5 dl mjölk
Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Häll över jäst/sirapen. Ha i:
1/2 - 1 tsk salt
ca 16 dl mjöl (rågsikt och vetemjöl)

Arbeta degen till en lös deg som ändå är hanterbar. Jäs 30- 45 minuter under bakduk.

Baka ut till kakor.


Jäs kakorna under bakduk ca 30-45 minuter.

Nagga båda sidorna på kakorna. Grädda i ugn ca 300 grader ca 3- 5 minuter. Det är bra att ha en varm plåt i ugnen som inte tas ut utan kakorna läggs över på.

6 kommentarer:

 1. Åh, dom där ser ut som de brödkakorna min farmor alltid bakade, som jag saknar det brödet. Får testa detta och se om det är något liknande.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Oh så gott med sirapsbröd!! Tänker också på min farmor hon bakade det godaste brödet & kakorna i världen tyckte jag jämt hihi :)

  Ikväll bakade jag cupcakes & dekorerade med blommorna jag gjort :)

  SvaraRadera
 3. ja, jag vet faktiskt inte alls hur man får dem att bli en grynet :) man får helt enkelt göra sitt bästa och hoppas att det räcker så, försöka hålla dem borta från allt ytlig hets så gott som man bara kan. fast usch vad svårt det måste vara när den finns överallt...

  SvaraRadera
 4. brödkakor framkallar många kära minnen från barndomen. jag tror farmödrar och mormödrar har något hemligt trick för att få dem så goda. :)

  SvaraRadera
 5. Ser goda ut, kanske jag kan våga mig på receptet:)
  /S

  SvaraRadera
 6. det låter smaskigt. kramisar

  SvaraRadera