torsdag 3 december 2009

Plommonpaj

Som jag berättat om tidigare är en av mina favoritpajer ananaspaj. Jag bara älskar det! I somras gjorde jag en creme fraiche paj med blåbär som jag trodde skulle kunna komma upp till ananaspajens standard. Även om det var en god paj så fattades det lite för att nå ända fram. Men skam den som ger sig. Eftersom vårt plommonträd dignade av plommon så är det fritt fram i experimenterande hemma. Så varför inte en plommonpaj med creme fraiche? Resultatet blev gott- särskilt skalet- men lite rinnigt. Men vad gör det- den ska ju ner i magen ändå. Här kommer recepet:

Deg:
125 g smör
1 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
1 dl socker
2 dl lätt crème frâiche (laktosfri funkar, om man skulle vilja!)
2 tsk vaniljsocker
ca 10 plommon

Gör degen i matberedare. Blanda allt och kör tills det håller ihop. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 200°C i 10-15 minuter.

Vispa ägg och socker till fyllningen tills det är pösigt. Vänd ner övriga ingredienser, och häll ner i pajskalet. Grädda på 175°C (ändrad temperatur!!) i ca 25-30 minuter. Servera med glass.

3 kommentarer:

  1. Intressant med plommon, jag ska laborera med de nästa sommar - längtar redan :-).

    SvaraRadera
  2. Åh, havregryn i degen! Verkar spännande!

    SvaraRadera
  3. Åh, ananspaj tycker jag också fruktansvärt mycket om, min mamma gör en helt gudomlig variant. Måste nog be henne skicka receptet så jag kan göra den snart.

    SvaraRadera