torsdag 18 november 2010

Smak av sommaren


Visst är det härligt när man så här i mörka november kan ta fram en liten påminnelse om hur härlig sommaren var. I somras gjorde jag röd vinbärssaft och frös in. Igår tog jag upp en av de infrysta flaskorna och njöt. Vinbärssaft är verkligen jättegott- röd som svart. Visst längtar man lite efter sommaren igen? Här hittar du receptet som du kan spara till nästa sommar:

2 l röda vinbär
4 dl vatten
1 st vaniljstång
6 dl strösocker
Tillagning

Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner själva vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåpet. Du kan också hälla upp den i plastflaskor som du senare fryser in.

4 kommentarer:

 1. Härligt att bara plocka fram en smak av sommaren ;-)

  SvaraRadera
 2. Det är ju så mumsigt med hemmagjord saft! Jag gjorde en omgång med jordgubbssaft i somras och har fortfarande kvar mycket i frysen! :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, längtar till sommaren mer än någonsin...

  Önskar dig en härlig fredags kväll.
  Kram Camilla

  SvaraRadera