söndag 30 augusti 2009

Ryttarkaka


Farmor hade ätit den här kakan på jobbet och visade receptet. Jag kunde inte få ihop i huvudet vilken kaka det var, men när jag googlade och fick upp en bild så kände jag direkt igen kakan. Den här goda långpannekakan med chokladbotten och kokostäcke har jag ätit flera gånger. Jag har dock aldrig bakat den själv. Kakan var lättgjord och båda smetarna smarriga. När kakan var klar kunde jag såklart inte hålla mig utan skar bort ena kanten och åt medan kakan var varm. Och oj... Vilken god kaka! varmt segt kokosklet på varm, lite kladdig chokladkaka... Fantastiskt är det minsta jag kan säga. Så vänner, gör den här kakan och ät i alla fall en liten bit när den är varm. Här kommer receptet:

4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 g margarin

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggblandningen. Rör sist ner margarinet. Bred ut den ganska tjocka smeten i en smord långpanna och grädda i ugn 200 grader 15 minuter.

För kokostäcket
75 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos

Blanda alltihop och låt sjuda i ca 5 minuter. När du tar ut kakan ur ugnen- bred på kokoskletet och grädda ca 10 minuter till i ugnen.

15 kommentarer:

  1. Den där kakan är verkligen helt underbar! Brukar också skära bort kanterna (så att jag har en anledning att smaka på en gång) ;D

    SvaraRadera
  2. Frukost-time och så tar jag en tripp in hit till er och direkt så är jag inte sugen på nåt annat är Ryttarkaka :) Guuu så gott!

    SvaraRadera
  3. Denna kaka är så himla god och givetvis ska den vara lite ljummen =).

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig bakat den kakan heller, men ätit den har jag helt klart gjort! Väldigt god.
    Jag undrar om ni skulle kunna tänka er att kalla er Bakmamma 1 och 2 om ni nu inte vill skriva ut era namn? Det är lite svårt att hålla reda på er;)

    SvaraRadera
  5. jag tror faktiskt inte ens att jag smakat denna kaka tidigare men den låter ju ljuvligt god!! jag älskar både choklad och kokos!! :)

    SvaraRadera
  6. Ser jättegoda ut! Älskar den smarriga kakan! :-)

    SvaraRadera
  7. Tack för din kommentar!:)

    Den här gjorde jag för ett tag sen, riktigt god!:) Jag hller med, prova en bit medan den är varm, mums!

    SvaraRadera
  8. PS. Du har väl inte missat mina tävlingar?

    Kram Karin
    www.bagerskan.blogspot.com

    SvaraRadera
  9. Ett toppenrecept!
    Har fått många komplimanger :-)

    Ni har en fantastisk blogg!

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Hade tänkt prova baka denna kaka, men blir lite osäker på coccosen, en påse, betyder det 200 gram? För det fanns nämligen 250 grams påsar också.

    Kram Tess

    SvaraRadera
  11. Tess- jag använde en 200 grams påse. Du kan säkert ha i lite extra om du vill ha det mkt koksigt, men tänk på att inte göra smeten för tjock. Kakan är verkligen supergod!

    SvaraRadera
  12. Blev lite fundersam på margarinet om det skulle vara smält så jag letade efter receptet på andra sidor och där stod det 175 gram smält margarin, hmmmmm. Fundersam Tess.

    SvaraRadera
  13. fundersam tess- du har helt rätt, det ska vara 175 gram!

    SvaraRadera
  14. Hur många personer räcker en smet till? ska namnligen baka till ett kalas :)

    SvaraRadera