måndag 21 februari 2011

Kardemummakaka



Kakor med kardemumma är ytterligare en svaghet jag har. De här heter enligt receptet hästskor och om ni sett hur de såg ut när jag försökte få till hästskoformen skulle ni förstå varför jag den här gången valde att rulla små raka korvar och platta till dem. Att en U-form kunde vara så svår att få till! Som tur var smakade de utmärkt trots sin form. Här är receptet:

5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
200 gr smör
1 1/2 msk sirap
1/2 tsk kardemummakärnor
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

Blanda samman mjöl, socker, smör, sirap, nystött kardemumma, kanel och bikarbonat löst i lite ljummet vatten. Knåda ihop till en deg. Här delade jag degen i 50 delar och rullade fingertjocka längder. Vill du göra hästskor - rulla längder och dela i 7-8 cm bitar och böj dem som hästskor. Vill dock varna för risken att de flyter ihop i ugnen. Lägg kakorna, i vilken form de nu har, på en plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.

1 kommentar: