lördag 19 december 2009

Saffransbröd


Viist är det härligt med saffranskakor?! Jag älskar julen och allt smarrigt julbak. Idag har jag gjort saffransbröd där jag misslyckades lite med jäsningen. Men gott var det ändå, kanske tack vare generöst med smör till fyllningen.

Saffransbröd

50 gr smör
2,5 dl mjölk
25 gr jäst
1,25 dl kesella
1 påse saffran
2 krm salt
1 tsk kardemumma
0,75 dl socker
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

150 gr riven mandelmassa
75 gr rumstempererat smör
ca 50 gr mandelspån

Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll mjölk/smöret över. Rör till jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Platta ut degen på plåt, 35x25, med bakplåtspapper. Blanda smör och mandelmassa till fyllningen och bred över degen. Strö över mandel. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

1 kommentar: