fredag 9 april 2010

Maräng- och hallonrutor



När det var dags att bjuda jobbet på fika valde jag att testa ett recept från "Sommarens söta". Det blev en riktigt god kaka med syrliga hallon toppad med söt maräng. Jag, som brukar avskräckas av recept med maräng, överraskades av att den var så lättgjord - nu kanske jag vågar mig på mammas fantastiska rabarber/marängkaka när rabarberna kommer. Här kommer receptet på maräng- och hallonrutorna:

75 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1,5 dl hallon

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 tsk ättiksprit


Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 20x30 cm. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och vispa ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen och strö över hallonen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret matskedsvis och ättikspriten under kraftig vispning till en fast marängsmet. Bred över kaksmeten. Grädda 40-45 min. Låt svalna och skär i rutor.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. ÅÅÅ perfekt kaka att göra till jobbet! Ser jätte smaskig ut! Önskar er en härlig helg!

    SvaraRadera