fredag 24 september 2010

Jordgubbs- och rabarberrutor



Den här kakan hittade jag i Sommarens söta när jag var ute efter en kaka att bjuda kollegorna på. Det är krämen som gör hela kakan och den var så god att man kan äta den som den är också! Här är receptet:

Kräm:
500 gr rabarber
300 gr jordgubbar
2 msk citronsaft
1,5 dl strösocker
4 msk maizena

Kaka:
250 gr rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl filmjölk
7,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Smuldeg:
25 gr smör
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl

Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skär den i bitar. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg jordgubbar och rabarber i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i kastrullen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.



Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 20x30 cm med bakplåtspapper. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet. Smula ingredienserna till smuldegen. Bred ut hälften av kaksmeten i ugnsformen. Bred försiktigt ut krämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så allt blandas lite lätt. Strö över smuldegen i ett jämt lager. Grädda i 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.

2 kommentarer:

  1. HEJ! Vad gott det ser ut!
    Jag har faktiskt gjort något ganska liknande - nämligen hallonrutor! Det var också supergott och jag rekommenderar det varmt :)
    Receptet hittar du på min mat- och träningsblogg

    Ha det bra :D

    SvaraRadera