tisdag 23 november 2010

Jättesolskensbulle

När jag bakar bullar brukar jag nästan alltid göra kanelkrevader som är mina favoriter men nu fick jag för mig att testa ett nytt recept - Jättesolskensbulle.



150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 1/2-2 dl strösocker
ca 2 tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

ca 1 1/2 dl vaniljkräm

Så här gör du ca 4 dl vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret och värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort från värmen så fort första bubblan syns. Låt krämen svalna och tillsätt vaniljsockret. Nu - tillbaka till bullarna.

ca 2 dl hallon

ägg till pensling

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i 2 delar och tryck ut dem till ca 2 cm tjocka rundlar på varsin plåt. Värm ugnen till 200 grader. Bred ut vaniljkräm på rundlarna men lämna någon cm på kanterna. Strö ut hallonen och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i ca 20 minuter.

Visst blev detta en god bulle men nästa gång jag bakar bullar väljer jag ändå krevaderna som finns här.

4 kommentarer:

  1. Solskensbulle har jag aldrig hört talas om. Det låter spännande. :-)

    SvaraRadera
  2. Smaskens! En nyhet för mig! Jag brukar iofs göra mindre bullar med vaniljkräm och någon sylt, t.ex. hallonsylt.

    SvaraRadera
  3. Åhh jag älskar att baka och äta solskensbulle så gott! Brukar göra det på sommaren!

    SvaraRadera