söndag 8 november 2009

Chokladcheesecake till far

Hur gott är inte cheesecake? Hur gott är inte choklad? Hur otroligt god tror du då inte att den här chokladcheesecaken är?! Svaret är: den är helt sjukt fantastiskt god. Den är så god så att det sjunger i munnen när du äter den. Ok, jag inser att du kanske får jättehöga förväntningar på den här kakan nu, men jag måste säga att det är med rätta. Jag har ätit den här några gånger och varje gång vill jag nästan gråta över lyckan i äta något så gott. Jag har sagt det om andra saker, men jag måste säga det igen om den här- ska du baka en enda grej i år så måste det bli den här. Och ska du göra en kaka idag på fars dag på passar den alldeles utmärkt! Receptet är med glasyr och den är fantastisk med glasyren på. Den är dock lika god utan och den här gången gjorde jag den utan glasyr. Här kommer receptet:

Botten:
3 1/2 dl (230 g)vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 dl siktad kakao
200 g normalsaltat kylt smör i stavar
1 äggula
Fyllning:
400 g färskost av philadelphiatyp
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
150 g smält mörk choklad
1 msk pulverkaffe
Glasyr:
150 g smält mörk choklad
1 1/2 dl gräddfil


Botten: Mixa mjöl, socker, kakao, smör och ägg till jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ofta cirka 20 x 30 cm . Låt gärna degen vila en timme i kylen.

Pricka botten och förgrädda 10 minuter mitt i 175-gradig ugn. Låt svalna.

Fyllning: Elvispa färskosten mjuk och vispa ner sockret samt ett ägg. Vispa smeten slät innan det andra ägget vispas i. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen (175 grader), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan ett par timmar.

Glasyr: Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande.

Servering: Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar på 5 x 5 cm, det är tillräckligt av en så mäktig kaka. Snitten blir snyggast om kniven torkas ren mellan varje skär.

Grattis alla pappor!

8 kommentarer:

  1. Gråta av lycka!! det låter ju helt underbart..
    Detta recept åker in i prova på pärmen och det är på momangen..
    Ser frame emot att pröva..
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  2. Ja bilden får det då vekligen att vattnas i munnen, mums!! :)

    SvaraRadera
  3. Cheesecake-fantast som jag är så måste jag testa denna! tack!

    SvaraRadera
  4. Så som ni beskriver den här kakan, så måste man ju bara prova den.. ;)

    Ha en fortsatt bra vecka!

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott det där ser ut! Måste jag absolut provbaka! /Karin

    SvaraRadera
  6. ojojoj, med ett såndant betyg måste man ju bara prova baka den här cheesecaken. den både ser och låter onekligen supersmarrig!

    SvaraRadera
  7. Jag måste testa! :-) mums!!

    SvaraRadera
  8. Den låter verkligen supergod, cheesecake & choklad, kombinationen låter toppen!

    SvaraRadera