torsdag 29 april 2010

Cheesecake


Imorgon får vi besök av kompisar vi inte träffat på jättelänge och självklart ska vi fika! Jag har letat upp några nya recept som jag ser fram emot att pröva imorgon men en kaka orkade jag fixa ikväll, den står i ugnen nu och luktar jättegott! Jag kunde inte motstå att göra den goda New York blueberry cheesecaken. Receptet hittar du här.

söndag 25 april 2010

Gokaka


Visst är det bra med kaka i långpanna! De går oftast fort att göra och de räcker till många. Det här receptet har jag fått från min svåger och den enda invändning jag har är att det skulle kunna vara lite mer fyllning så emellanåt gör jag den med en och en halv sats fyllning.

6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gr smält smör
1 ägg
1 tsk kardemumma

Blanda ihop alla ingredienser och häll i långpanna.

Gör fyllning:
100 gr smält smör
1,5 dl havregryn
0,75 dl strösocker
1 tsk kanel

Blanda ingredienser till fyllningen. Klicka i fyllningen i långpannan. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader.

onsdag 21 april 2010

Bullar, bullar, bullar...


När min svägerska med familj var här och hälsade på för några månader sedan föreslog jag att hon skulle ta med några påsar bullar hem. Tyvärr glömde vi bort detta när det var dags för avfärd och alla bullar blev kvar i min frys. På något underligt vis har bullarna ändå försvunnit från frysen efter det. När det nu är dags för oss att hälsa på svägerskan har jag bakat nya som jag inte tänker glömma bort att ta med! Bullarna är en storfavorit och receptet finns här.

fredag 16 april 2010

Påskpops


Såhär lite efter påsk vill jag tipsa om att man även kan göra andra former på sina pops. Här föröskte jag göra äggformade med en lite påskhare på. Ganska gulliga och precis lika goda oreopops som vanligt. Här är receptet.


Förresten, eftersom bloggen lyckats överleva sitt första år så kommer vi snart att fira det med en tävling. Den kommer om några veckor så håll utkik!

fredag 9 april 2010

Maräng- och hallonrutor



När det var dags att bjuda jobbet på fika valde jag att testa ett recept från "Sommarens söta". Det blev en riktigt god kaka med syrliga hallon toppad med söt maräng. Jag, som brukar avskräckas av recept med maräng, överraskades av att den var så lättgjord - nu kanske jag vågar mig på mammas fantastiska rabarber/marängkaka när rabarberna kommer. Här kommer receptet på maräng- och hallonrutorna:

75 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1,5 dl hallon

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 tsk ättiksprit


Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 20x30 cm. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och vispa ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen och strö över hallonen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret matskedsvis och ättikspriten under kraftig vispning till en fast marängsmet. Bred över kaksmeten. Grädda 40-45 min. Låt svalna och skär i rutor.

onsdag 7 april 2010

Pops



När det var dags för min äldsta dotters födelsedagskalas frågade jag om hon hade några önskekakor. Svaret kom snabbt: Pops! Strax därefter tillade hon att det var bäst att jag gjorde pops på det klassiska ballerinakexet också, utifall att några av kompisarna inte gillade Oreo popsen. Dottern hade rätt - de flesta kompisarna föredrog Ballerina popsen, som var goda men enligt mig inte alls lika goda som Oreo popsen. Receptet på pops hittar du här.

fredag 2 april 2010

Chokladtryffeltårta



Av någon oförklarlig anledning har det här receptet legat bortglömt i min låda i ett par år. När jag nu hittade det blev jag ivrig att baka den och den var lika god som jag mindes den! Här får man både härlig kladdkaka, vit chokladtryffel och lite sälta från nötterna! Här kommer receptet:

150 gr smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Tryffel:
1 dl grädde
50 gr smör
300 gr vit choklad
2 dl cashewnötter

Smält smöret i en kastrull stor så du kan göra smeten däri. Ta från plattan när smöret smält och rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och tillsätt sist mjöl och mjölk. Häll i springform och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 20 minuter. Låt kakan kallna och gör under tiden den vita chokladtryffeln. Koka upp grädde och smör, ta från plattan. Rör ner hackad choklad. När chokladen smält ställ tryffeln i kylen i ca 1 timme. Bred sedan tryffeln över kakan och strö över nötter. Ställ kakan i kylen tills det är dags att fika.