måndag 4 maj 2009

Leilas kolapaj med pekannötter



Vår husgud är såklart Leila. Hennes böcker och program är stora favoriter och hennes kakor är helt fantastiska. Här kommer receptet på en supergod kolapaj med pekannötter.

Mördeg
150 g smält smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Fyllning
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl socker
½ dl farinsocker
2 msk honung
1 ½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör

2 nävar pekannötter

Gör pajdeg.
Nyp ihop smöret med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Klä en pajform med mördeg och nagga med gaffel. Täck kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ner. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.
Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme. Prova med kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen. Fyll pajskalet med kolasmet och strö över hela nötter. Låt stelna i kyl.

2 kommentarer:

  1. mmm det ser jätte gott o smarrigT ut:)

    SvaraRadera
  2. Åh! tack så mycket! Har letat efter receptet ett bra tag :D

    SvaraRadera