fredag 4 september 2009

Makaroner, macroons, macarons- vad tusan heter kakan?

Jag har sett många bloggare pröva på att göra macarons (som jag väljer att kalla dem) och varje gång har jag blivit sååå sugen på att pröva dem. Jag var nyligen i Nice en helg och passade på att smaka en chokladmacaron. Jag har alltid tyckt att de ser jätteläckra ut och det var den verkligen. När en god, och sötsakssugen, vän skulle komma på besök passade jag på att göra dem. Det var lite meckigt och jag måste ju medge att svordomarna inte låg långt borta. Jag kan också rekomendera den som vill göra kakorna att inte ha med en klåfingrig och hjälpsam tvååring i baket.
Hur blev då resultatet? Kakorna i sig- kanongoda! Inte så vackra och så lika de köpta, men smarriga. Små frasiga maränger som knastrade när man åt dem. Och med fyllning? Heeeeelt fantastiskt. Jättesött, men sedan när blev sött något dåligt? Kakorna blev lite sega istället och den syrliga fyllningen bara smälte i munnen. Jag kommer defentivt att göra dem igen och förhoppningsvis blir de lite snyggare då. Receptet hittade jag på Linneas skafferi och här kommer det:

250 g florsocker
125 g mald mandel
2 tsk vaniljsocker
125 g äggvita
50 g socker
röd färg

Sikta alla de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng. Färga marängen med röd färg. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i marängen och rör tills allt blandats.


Fyll en spritspåse och spritsa rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att göra dom lika stora då de senare ska sättas ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter innan de gräddas på 180 grader i nedre delen av ugnen.


Grädda i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och "stannat". Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.


Förvara kakorna torrt tills de skall sättas ihop med smörkräm.

Citronsmörkräm:

100 g mjukt smör
ca 1/2 pkt florsocker
2 msk grädde/mjölk
saften från 1 citron


Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen med lite gul färg (valfritt). Stryk ett lager smörkräm och para ihop macaronerna.



16 kommentarer:

  1. My god så gott det ser ut! Jag dör nästan!

    SvaraRadera
  2. Jag hade aldrig hört talas om den där kakan förr..
    Den verkar lite för krånglig för mig men den såg jättegod ut :-)

    Ha det så bra

    SvaraRadera
  3. Macaroons är ju så gott!!! Slurp...vad fina det ser ut!

    SvaraRadera
  4. Mmm lovely. Mina blev mycket plattare än dina, ska tesa ditt recept nästa gång. Låter ljuvligt med citronsmörkräm!

    SvaraRadera
  5. ser jättesmaskiga ut, detta recept skall jag testa. har gjort innan med ett annat recept så det skall bli spännande med ditt, ni är så duktiga. ha en skön söndag. kramisar

    SvaraRadera
  6. Tack snälla:)

    Jag har tänkt prova på de där många gånger men har inte kommit mig för:)

    Hoppas att ni får en härlig dag!

    SvaraRadera
  7. Jag har länge velat testa att göra sådanna men de är nog allt för pyssliga för mig :P Skymtade ett recept i "Sommarens söta" så jag kanske ska ge mig på dem :)
    Ha en fin söndag !

    SvaraRadera
  8. Vilken bra beskrivning, är själv lite sugen på att testa dessa famösa "macarons",:)Ser supergoda ut!

    SvaraRadera
  9. Är så nyfiken på dessa kakor, måste bara testa. Vilken läcker färg du fick på dom.

    SvaraRadera
  10. Såna här har jag aldrig bakat, vilken läcker färg!

    SvaraRadera
  11. Åhhh vilka söta och fina! Jag har testat att göra macarones med mandel och choklad men tyvärr blev mina för stora men goda ändå. Tänk om jag skulle testa kanelbullekakan, har ett lika recept fast med bikarbonat och inget smör på toppen....

    SvaraRadera
  12. Så otroligt gott det ser ut och så mycket härliga recept ni har på er sida.
    Ha en bra vecka!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  13. Alla som följer serien Desperate Housewives vet att dessa kakor nämns som "muta" i ett avsnitt. Det var första gången jag hörde talas om dessa bakverk och nu vet jag ju vad det är för sorts kakor också. Tack så mycket!

    SvaraRadera
  14. Mmm..! Jag är helt förälskad i dessa läckra små söta mandelmarängkakor! Typiskt att de är så svåra att göra bara! Annars hade jag bakat dem mycket oftare vill jag lova!

    SvaraRadera
  15. Helt underbara små kakor...! Heter makroner (ja, de stavas så..) på svenska men går oftast under det franska namnet macarons.

    SvaraRadera
  16. Vad duktig du är. Jag blev verkligen inspirerad måste ut och handla i dag så jag kan baka! Eja

    SvaraRadera