lördag 30 maj 2009

Bröllopstårta med vit choklad


I vintras fick jag förmånen att göra bröllopstårtan när några kära vänner gifte sig. Jag hade mycket problem med att bestämma mig för vilken tårta och hur den skulle se ut. Tårtdekorering är jag inte särskilt bra på utan det är egentligen kakor som är min grej. Jag hade särskilt svårt att bestämma fyllning eftersom jag inte prövat att göra särskilt många olika mousser. I alla fall så valde jag till slut att göra en ljus tårta med marinerade jordgubbar och vit chokladgrädde i med hyvlad vit choklad och jordgubbar ovanpå. Jag hämtade inspiration från Riddarbageriets söta men ändrade lite efter tycke och smak.


Jag började med att göra tre vanliga rulltårtebotten i långpanna.
Receptet var detta:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker pösigt. blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tilsätt mjölken. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper eller fuktig duk.

Jag gjorde alltså tre tunna bottnar istället för att göra en stor tårta och dela. Jordgubbarna i fyllningen marinerade jag i limoncello vilket blev toppengott. Till chokladgrädden använde jag ungefär proportionerna 200 g till 5 dl och hällde uppvärmd grädde över hackad vit choklad och lät sedan svalna innan jag vispade den. Det var betydligt knepigare att hyvla vit choklad än vad jag hade tänkt, men det visade sig att maken var en klippa på det. Jag avslutade med att strö över pistagenötter och jordgubbar. På det stora hela blev det en lyckad tårta och den smakade jättegott.

Bilderna är tyvärr tagna med mobilkameran så de är inte så skarpa men man får en liten uppfattning av hur tårtan såg ut i alla fall.

8 kommentarer:

  1. Vilket roligt uppdrag att få göra en bröllopstårta. Den ser jättefin ut och kan tänka mig att den var god!!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad god den ser ut! Hyvlad vit choklad låter lyxigt och gott!

    SvaraRadera
  3. din tårta ser helt underbar ut, du är visst då proffs. jag måste testa dina pops. ha en skön kväll, kramisar

    SvaraRadera
  4. Den ser ju hur smarrig ut som helst och dommarinerade jordgubbarna låter toppen.

    SvaraRadera
  5. Åh vad roligt! Var det också i uppsala då? Jag tror man lär sig mycket som fikavärd. Och det är ju en liten dröm som går i uppfyllelse att ha ansvar för bakning o så till ett café! :)

    SvaraRadera
  6. OJ, den ser ju helt fantastisk ut... vit choklad och jordgubbar måste vara världens bästa kombination!

    SvaraRadera
  7. Synd att man redan är gift annrs hade jag beställt en , ha ha!
    Otroligt fin!

    SvaraRadera