söndag 30 maj 2010

Grattis alla mammor!


Jag hoppas att alla mammor blir firade lika bra på mors dag som jag! Jag fick ett hemgjort barnkort och Leilas nya bok: one more slice! Jag kan inte önska mig bättre firande eller härligare familj och jag är säker på att min bakmammekollega får ett lika bra firande av hennes härliga familj. För er som vill fira er mamma med något gott hembakat kan vi tipsa om tårtan ovan.

Eller varför inte lite pops.



Eller kanske pannacotta med jordgubbar.



Valmöjligheterna är oändliga, men visst är mamma värd något extra gott idag? Fast å andra sidan kan något extra gott även vara en stor blöt puss från sin lilla älskling...

lördag 22 maj 2010

Chokladcupcakes


Jag har aldrig bakat cupcakes men väntat på ett tillfälle att prova. För några veckor sedan fyllde några kollegor år och vi skulle fira dem så då passade jag på. Jag gjorde chokladcupcakes och sedan var min plan att göra en philadelphiafrosting då jag trodde att den skulle kunna spritsas på. Det gick inte visade sig- inte som jag hade tänkte det i alla fall. Men jag slängde på lite olika strössel och chokladlöv och vips så såg de ganska gulliga ut ändå. För den som vill prova kommer receptet här:

3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll denm till två tredjedelar med smet. För mig blev det 18 muffins tror jag ungefär. Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.



Rosa hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
röd karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt. Vispa i Philadelphiaosten.
Färga eventuellt frostingen med någon droppe röd karamellfärg. Spritsa ut frostingen på cupcakesen och garnera med strössel, färska hallon eller vad du nu har hemma.

torsdag 13 maj 2010

Kalaskaka!



Den här kalasgoda nöt- och chokladpajen är helt i min smak! De två bästa kakingredienserna i en kaka - massa nötter och grovhackad choklad! här kommer receptet:

125 gr smör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 gr mörk choklad
150 gr hasselnötter

Börja med degen. Fördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt socker och vatten. Arbeta hastigt ihop degen. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten med degen. Nagga med gaffel och ställ kallt i 15 minuter. Förgrädda pajskalet i 175 grader i ca 10 minuter och låt svalna. Höj ugnstemperaturen till 200 grader. För att förhindra att pajskalet sjunker ner från kanterna på formen under förgräddningen - fäst en aluminiumremsa runt kanten.

Grovhacka nötter och choklad - stora bitar är bara gott! Vispa samman ägg och socker. Rör ned sirap och vaniljsocker. Vispa till jämn smet. Häll sedan ned choklad- och nöthacket. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 40-45 minuter. Servera med vispad grädde.

fredag 7 maj 2010

Vit chokladcheesecake


När jag hittade det här receptet kunde jag inte motstå! Detta är ytterligare en kaka som jag önskar jag kunde baka och äta varje dag! Här kommer receptet:

200 gr digestivekex
75 gr smält smör
100 gr vit choklad
400 gr philadelphiaost
250 gr kesella
1 dl strösocker
3 ägg

Topping:
4 dl crème fraiche
1 vaniljstång

Värm ugnen till 175 grader. Smula kexen och häll på smält smör. Packa smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Grädda botten ca 10 minuter, ta ut botten och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Bryt sönder och smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa samman philadelphiaost, kesella och socker. Rör ner chokladen och äggen. Häll smeten i formen och grädda 30 minuter. Tårtan ska inte ta färg. Ta ut och låt kallna.

Till toppingen vispas crème fraiche med fröna från en urskrapad vanlijstång med elvisp tills den blir fast och bredbar. Bred den över kakan och dekorera med jordgubbar eller som jag, med lite choklad.

onsdag 5 maj 2010

Mer ananaspaj

För några veckor sedan gjorde jag ananaspaj för första gången och efter det har jag sett många recept på ananaspaj med kokos i. Det här verkade fantastiskt gott - är det något som kan göra ananaspaj ännu godare måste det vara kokos! Jag blev sugen på att testa och när jag behövde en efterrätt i förra veckan var det dags. Jag tog samma recept som tidigare, det här, och tillsatte ca 0,5 -1 dl kokos tillsammans med ananasen. Det blev jättegott så alla mina framtida ananaspajer kommer definitivt innehålla kokos!