måndag 20 april 2009

Päronkaka




Förra helgen prövade jag att göra den här goda päronkakan. Både knattarna och svärföräldrarna älskade den, men själv tyckte jag att lite mindre topping inte hade gjort något. Som tur är var det i alla fall inte för lite, och du får pröva dig fram till vad som passar dig. Här är receptet:

100 gr smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
3 dl grovt rivna päron
½ citron, rivet skal

TOPPING
250 gr färskost
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
100 gr riven mörk choklad



Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform ca 22 cm i diameter. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten. Blanda vailjsocker, bakpulver och vetemjöl. Sikta ner i smeten. Vänd ner rivet päron och citronskal. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-50 min och låt svalna. Rör samman färskost, crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan. Strö över riven choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar